Er zijn verschillende algemene geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden om klachten van PAH te verminderen:

  • Plastabletten kunnen er voor zorgen dat er bij vochtophoping, meer vocht wordt uitgeplast.
  • Antistollingsmiddelen zorgen er voor dat het bloed minder snel klontert.
  • Digoxine kan het hart helpen om krachtiger te pompen. 
  • Extra zuurstof inademen kan de kortademigheid verminderen.

Er zijn ook geneesmiddelen die specifiek gebruikt worden bij de behandeling van PAH (maar die ook bij CTEPH worden voorgeschreven):

  • Opsumit® (macitentan) is een middel dat de effecten van het bloedvat vernauwende endotheline tegengaat. Opsumit® zorgt er voor dat de bloedvaten wijder worden en de schade aan de bloedvatwand beperkt wordt. Opsumit® wordt als tablet ingenomen. De middelen Tracleer® (bosentan) en Volibris® (ambrisentan) gaat ook de effecten van endotheline tegen. 
  •  Revatio® (sildenafil) en Adcirca® (tadalafil) zijn tabletten die op een andere manier de bloedvaten van de longen kunnen verwijden. Deze middelen worden vaak samen met bovenstaande middelen gegeven.
  • Veletri® (epoprostenol), Flolan® en Remodulin® (treprostinil) zijn geneesmiddelen die per infuus of onderhuids worden toegediend voor de behandeling van met name meer ernstige PAH.
  • Ten slotte, is er een middel, Ventavis® (iloprost) dat ingeademd moet worden om de bloedvaten te verwijden.

Uw arts zal, in overleg met u, bepalen welke behandeling het meest geschikt voor u is. Soms wordt er een combinatie van deze behandelingen voorgeschreven.

De afwijkingen van de longvaten verbeteren niet zomaar. Het kan daarom enkele weken tot soms maanden duren voordat u merkt dat de behandeling werkt. U kunt dit merken doordat u zich minder benauwd voelt en weer meer dingen kunt doen. Soms zullen de klachten echter niet verbeteren, en merkt u alleen dat uw conditie minder snel verslechtert.
Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Het is belangrijk dat u nooit zomaar stopt met de behandeling, omdat uw klachten dan erger kunnen worden. Raadpleeg uw behandelend arts als denkt dat u een bijwerking heeft of als u vragen heeft over uw behandeling.

 

Contact

Actelion Pharmaceuticals Nederland B.V.
Beneluxlaan 2B
3446 GR Woerden
The Netherlands
Contact
Tel: +31 348 435 950
Fax: +31 348 420 904
Contact opnemen