Digitale ulcera zijn zeer pijnlijke, open wondjes op de vingers of tenen, die gemakkelijk ontstoken kunnen raken. In veel gevallen blijven ze lang aanwezig en kan er bij de genezing vervorming van de vinger of teen optreden. Ook komen digitale ulcera vaak terug.

Wat is sclerodermie
Sclerodermie of systemische sclerose is een zeldzame, chronische ziekte, die veroorzaakt wordt door een ontregeld afweersysteem (auto-immuun ziekte). Hierbij raakt gezond weefsel beschadigd en wordt het vervangen door stug littekenweefsel (verbindweefseling).

Hoe digitale ulcera ontstaan bij sclerodermie
Als gevolg hiervan verharden weefsels, waardoor er allerlei afwijkingen en vervormingen ontstaan. Het meest opvallend is de verharding van de huid, maar ook bloedvaten en organen kunnen worden aangetast. Bloedvaten vernauwen en worden stijf, waardoor de bloedstroom bemoeilijkt wordt. Artsen spreken hierbij van vasculopathie. Wanneer dit in de kleine bloedvaten van de handen en voeten gebeurt kunnen zweren (ulcera) aan de vingers en tenen (digitaal) ontstaan.

De invloed van digitale ulcera op het dagelijks leven
Dit alles kan grote invloed hebben op het dagelijks leven. Eenvoudige, alledaagse bezigheden, zoals het dichtknopen van kleding, schrijven, koken of werken in de tuin kunnen bemoeilijkt worden.