Jean-Paul Clozel
Martine Clozel
Walter Fischli
André J. Mueller
Thomas Widmann
 
 
 

Jean-Paul Clozel - JEAN-PAUL CLOZEL - CHIEF EXECUTIVE OFFICER, BESTUURSLID EN OPRICHTER

Jean-Paul Clozel is in Frankrijk afgestudeerd in de cardiologie. Naderhand heeft hij opleidingen farmacologie en fysiologie gevolgd aan de universiteit van Montreal (Canada) en de universiteit van Californië in San Francisco (VS). Na elf jaar in ziekenhuisfuncties besloot hij zich te gaan toeleggen op toegepast wetenschappelijk onderzoek. Bij Hoffmann-La Roche, waar hij twaalf jaar in dienst is geweest, was hij verantwoordelijk voor de selectie van de eerste calciumantagonist die het T-type calciumkanaal blokkeert. Hij droeg ook bij aan de karakterisering van renineremmers en een aantal endothelinereceptorantagonisten, waaronder bosentan en clazosentan. De groep waarvan hij het hoofd was, heeft in totaal zeven stoffen ontdekt waarvoor klinische onderzoeken zijn gestart.

Gedurende zijn 25-jarige carrière als cardioloog heeft Jean-Paul Clozel veel gepubliceerd in medische en wetenschappelijke vakbladen. In al die tijd is zijn passie echter niet veranderd: zo nauw mogelijk betrokkken zijn bij de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen voor ‘zijn’ patiënten. Hij heeft een aantal vernieuwende experimentele modellen ontwikkeld die differentiatie van deze geneesmiddelen mogelijk maken. Zijn inspanningen op dit vlak zijn in 1997 bekroond met de Hoffmann-La Roche Research Prize. In 2007 werd Jean-Paul Clozel benoemd tot hoogleraar aan het Collège de France in Parijs (leerstoel technische innovatie).

Eind 1997 richtte hij Actelion op, samen met zijn vrouw Martine en collega’s en vrienden Walter Fischli, Thomas Widmann en André J. Mueller. Hoewel hij zich aanvankelijk vooral bezighield met onderzoek en ontwikkeling, werd hij in april 2000 CEO van Actelion in verband met de beursgang van het bedrijf.